Simpanan Pendidikan Anak – Satu Perancangan

By | June 1, 2010

Sebagai seorang ibu atau bapa, pastinya kita menginginkan yang terbaik untuk mereka terutama dari segi pendidikan. Pendidikan adalah penentu kepada masa depan anak-anak bagi mendapat kehidupan yang baik dan sempurna.

Namun begitu, berapa ramaikah antara kita yang memperuntukkan sebahagian daripada pendapatan untuk tabungan pendidikan anak. Atau kita masih memiliki pemikiran mengharapkan belas ehsan kerajaan menerusi biasiswa atau pinjaman pendidikan. Harus diingat pada masa yang akan datang kerajaan tidak akan lagi dapat menampung permintaan untuk mendapatkan biasiswa atau pinjaman disebabkan kekurangan dana. Jadi pada masa hadapan, hanya orang-orang yang terpilih sahaja yang akan dapat menikmati kemudahan biasiswa atau pinjaman ini.

Jika kita mengikuti gaya kemasukan pelajar ke IPTA atau IPTS ketika ini adalah semakin meningkat. Sudah tentu persaingan untuk mendapatkan biasiswa atau pinjaman dari mana-mana agensi kerajaan akan meningkat. Bagi mereka yang gagal mendapatkan pembiayaan, sudah tentu mereka ini akan tercicir walaupun mempunyai kelayakan yang tinggi untuk memasuki universiti. Ditambah pula dengan kos pendidikan yang semakin tinggi, sudah tentu ramai yang tidak berkemampuan untuk melanjutkan pelajaran jika tiada simpanan yang cukup untuk membiayai kos pembelajaran dan sara hidup di universiti.

Jadi sebagai ibu-bapa yang prihatin kepada pendidikan anak-anak, perancangan harus dimulakan bagi mewujudkan satu tabungan khas bagi tujuan simpanan pendidikan anak-anak. Ketika ini terdapat pelbagai saluran yang boleh digunakan untuk tujuan simpanan ini. Antaranya ialah Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) dan pelan simpanan pendidikan dan perlindungan yang diwujudkan oleh pengendali-pengendali takaful di Malaysia.

Walaubagaimanapun, simpanan juga boleh dilakukan di bank-bank biasa namun cara ini kurang praktikal kerana manfaat yang diperoleh dari segi pulangan keuntungan atau faedah amat rendah jika dibandingkan menyimpan di SSPN atau melalui skim takaful pendidikan. Kadar faedah atau keuntungan yang ditawarkan oleh SSPN adalah lebih tinggi sekitar 3-4% berbanding simpanan di akaun simpanan biasa bank. Antara faedah lain ialah simpanan dilindungi insurans dimana jika penyimpan seperti ibu atau bapa meninggal dunia, sejumlah pampasan akan dimasukkan terus ke akaun penyimpan dengan syarat simpanan minima RM1000.00

Selain SSPN, simpanan menerusi skim takaful tidak kurang menariknya. Saya mengambil pelan yang ditawarkan MAA Takaful sebagai contoh. Caruman atau simpanan minima yang perlu dibuat oleh ibu-bapa adalah serendah RM50.00 sebulan sahaja. Dengan caruman RM50 sebulan, anak anda akan mendapat manfaat-manfaat seperti pampasan jika berlaku kematian atau hilang upaya kekal, elaun harian hospital dan juga pembedahan dan juga manfaat perlindungan penyakit kritikal khas kanak-kanak. Yang paling menarik adalah jika pencarum sama ada ibu, bapa atau penjaga mengalami penyakit kritikal, lumpuh atau meninggal dunia, caruman bulanan akan ditanggung sepenuhnya oleh MAA Talaful sehingga anak berumur maksima 25 tahun. Jadi, dana kewangan pendidikan anak anda adalah terjamin meskipun berlaku musibah terhadap ibu, bapa atau penjaga. Malah kadar keuntungan adalah tinggi sekitar 8-9%. Satu pelaburan yang cukup  berbaloi.

Sebagai masyarakat melayu, adalah tidak menjadi kesalahan untuk kita mencontohi masyarakat cina yang cukup menitikberatkan simpanan pendidikan anak-anak mereka. Mereka tahu bahawa mereka tiada keistimewaan dari segi untuk mendapatkan sebarang bantuan kewangan dari kerajaan memandangkan status mereka yang bukan bumiputra. Jadi mereka telah bersiap sedia dari awal dengan menyediakan simpanan khas untuk pendidikan anak-anak menerusi pelbagai saluran sama ada dalam bentuk simpanan di bank, insurans, takaful dan sebagainya. Tidak hairanlah jika pembeli polisi terbesar insurans berasaskan pendidikan adalah dari kaum cina. Malah di MAA Takaful sendiri, jualan tertinggi bagi produk berasaskan takaful datang dari kaum cina. Amat memeranjatkan kerana produk takaful yang berasaskan Islam mendapat kepercayaan masyarakat cina yang bukan Islam. Jadi kita sebagai masyarakat melayu Islam patut mengambil pelajaran dari hal ini.

Sebagai kesimpulan, pendidikan anak-anak amat penting bagi menentukan masa depan mereka. Kita sebagai ibu-bapa patut mengambil inisiatif mewujudkan tabungan pendidikan bagi menjamin masa depan pendidikan anak-anak. Pelbagai saluran tersedia sama ada menerusi SSPN, Takaful dan sebagainya. Bertindak sekarang demi masa depan anak-anak.

Untuk maklumat lanjut tentang pelan simpanan pendidikan dan perlindungan MAA Takaful, sila hubungi saya [email protected] / 0193781629

12 thoughts on “Simpanan Pendidikan Anak – Satu Perancangan

 1. mancai

  Ya memang perlu menda2 cam gini.. tak lah harap dari pinjaman semata… hutang tak habis2 nanti

  Reply
 2. Azizi Zulkefli Post author

  Betul, kalau kita dulu berhutang nak belajar, takkan anak kita pun kita nak biarkan berhutang jgk. kitala yg patut mulakan dgn tabungan bagi mengelakkan hutang.

  Reply
 3. suri

  rasanya kalu bli surat khabr sebulan dah puluh ringgit pun..apalah salahnya sebahagaian dri duit gji kita salurkan utk si manja pula..bukan apa utk masa depan dia juga.nti bila si manja nk smbung bljar tak derlah kita terkial2 nak cari dana..mana nak cecau hoho..

  Reply
 4. Azizi Zulkefli Post author

  Tahniah suri kerana sudah menabung untuk anak. Artikel ni mmg bertujuan untuk beri kesedaran untuk kita sbg ibu bapa menabung untuk pendidikan anak. Tak perlu meminta-minta di kemudian hari.

  Reply
 5. Azizi Zulkefli Post author

  Tahniah bro, betul, takaful + simpanan pendidikan mmg penting pd zaman moden ni. Sape2 yg belum tu sila2 la ye.

  Reply
 6. Azizi Zulkefli Post author

  Zahida & Brother One: Terima kasih, rasanya mmg menjadi tanggungjawab untuk sedarkan kita semua untuk menyediakan tabungan awak bagi menjamin pendidikan anak-anak kita kelak.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *